BICARA USAHAWAN: KeJURUTERAan AKOK!

Siapa sangka, bergelar graduan luar negara jurusan Mekanikal dari Takushoku University, Jepun,kini anak muda ini kembali ke tanah air, di bumi Kelantan dan bergelar seorang usahawan.
Saudara Shamil Sukri, usahawan muda yang kini mengusahakan perniagaan kuih tradisional ikonik Kelantan..apa lagi kalau bukan Akok!
Hasrat untuk mengangkat kuih tradisional ini setaraf dengan sushi dan makanan simbolik negara lain, akhinya mencetus kepada lahirnya Akok Pok Long.
Kini, perusahaan Shamil dibantu seramai 20 pekerja,dengan keupayaan menghasilkan sehingga 6000 biji akok sehari. Perusahaan Akok Pok Long sudah menempa nama khususnya warga Kelantan dan media-media perdana. Namun,
Bagaimana Akok Pok Long bermula?
Adakah saudara Shamil telah meninggalkan disiplin ilmu kejuruteraan buat selama-lamanya?
Apakah inspirasi yang boleh dikongsikan kepada semua lapisan masyarakat khususnya yang ingin menceburkan diri dalam bidang keusahawanan?
Ikuti Sesi Sembang Usahawan ini pada Ahad jam 10 pagi, 26 September 2021 di FB Live Keiken Talk dan Zoom (link akan dikemaskini)
*Program ini dibawa dan disokong bersama oleh ALEPS,Pusat Keusahawanan Universiti Malaysia Pahang dan Keiken Talk.
**Kami juga alu alukan alumni yang bakal dan telah menjadi usahawan untuk menjadi panel seterusnya untuk berkongsi dan mempromosi perniagaan anda.
Boleh hubungi saya untuk maklumat lanjut.

Other Topics

SEMINAR 101 GUIDE TO JAPANESE EDUCATION PROGRAMME IN MALAYSIA AND JAPAN

2nd ALEPS JAPANESE EDUCATION ONLINE SEMINAR – 9 APRIL 2022 ●ALEPS (Alumni Dasar Pandang ke Timur) dengan kerjasama JPA (Jabatan Perkhidmatan Awam), Kedutaan Jepun di …

Read More →

Official Meeting with Former Prime Minister of Japan HE Shinzo Abe

[12 March 2022] ALEPS was invited for an Official Meeting with Former Prime Minister of Japan HE Shinzo Abe at The Intercontinental Hotel in conjunction …

Read More →

Outreach Melaka, dari Restoran Doplohtiga Kg Hulu, Melaka – 12 Mac 2022

Assalamualaikum dan selamat pagi, Outreach Melaka, lintas langsung dari Restoran Doplohtiga Kg Hulu, Melaka. Selamat mengembalikan kenangan lama. Aprisiasi: Terima kasih kepada venue host, Raja …

Read More →

Leave a Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Scroll to Top