BICARA USAHAWAN: KeJURUTERAan AKOK!

Siapa sangka, bergelar graduan luar negara jurusan Mekanikal dari Takushoku University, Jepun,kini anak muda ini kembali ke tanah air, di bumi Kelantan dan bergelar seorang usahawan.
Saudara Shamil Sukri, usahawan muda yang kini mengusahakan perniagaan kuih tradisional ikonik Kelantan..apa lagi kalau bukan Akok!
Hasrat untuk mengangkat kuih tradisional ini setaraf dengan sushi dan makanan simbolik negara lain, akhinya mencetus kepada lahirnya Akok Pok Long.
Kini, perusahaan Shamil dibantu seramai 20 pekerja,dengan keupayaan menghasilkan sehingga 6000 biji akok sehari. Perusahaan Akok Pok Long sudah menempa nama khususnya warga Kelantan dan media-media perdana. Namun,
Bagaimana Akok Pok Long bermula?
Adakah saudara Shamil telah meninggalkan disiplin ilmu kejuruteraan buat selama-lamanya?
Apakah inspirasi yang boleh dikongsikan kepada semua lapisan masyarakat khususnya yang ingin menceburkan diri dalam bidang keusahawanan?
Ikuti Sesi Sembang Usahawan ini pada Ahad jam 10 pagi, 26 September 2021 di FB Live Keiken Talk dan Zoom (link akan dikemaskini)
*Program ini dibawa dan disokong bersama oleh ALEPS,Pusat Keusahawanan Universiti Malaysia Pahang dan Keiken Talk.
**Kami juga alu alukan alumni yang bakal dan telah menjadi usahawan untuk menjadi panel seterusnya untuk berkongsi dan mempromosi perniagaan anda.
Boleh hubungi saya untuk maklumat lanjut.

A memorable day for ALEPS ! Congratulation to all members for the commendation received today, Ambassador Commendation “在外公館長表彰”

       

Read More →

Notis Mesyuarat Agung Tahunan ALEPS 04 Disember 2021

AHLI-AHLI ALEPS YANG DIHORMATI, NOTIS MESYUARAT AGUNG TAHUNAN ALEPS KE-33 Sukacita dimaklumkan bahawa Mesyuarat Agung ALEPS ke-33 akan diadakan pada tarikh dan masa seperti berikut: …

Read More →

LOGO DESIGN COMPETITION In Conjunction With The 40TH ANNIVERSARY OF THE LOOK EAST POLICY (LEP)

Read More →

Leave a Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top